MEINAA PAINEEKSI RUVETA

Tuijahan tietysti tormuutti kahvipannua tulelle. Siinä sivussa kovasti mainosti Tupperin kannattavuutta ja tuotteiden erinomaisuutta. Säästöä oli syntynyt Toisten talouteenkin asialle asti.

Mies ei tohtinut muuta kuin tuhahdella. Kun tuli pikkuisen välipäätä Mies käänsi puheen taas tarkastajan tuloon.

- Aivan se meinaa paineeksi ruveta. Se voi olla ensi talvi leivättömän pöyän ääressä. Tiijätkö Topi kuinka suurua tuomioita ne rätkivät kansalaisen selkään?

- Se riippuu tietenkin rikoksen suuruudesta. Oletko kuinka paljon lisäilly pinta-aloja ja kuinka monta mustaa lehmää sinulla on navetassa.

- Paremmin kai ne herrat itse tietää. Nillähän on pelit ja vehkeet, että pysyvät lukemaan vaikka hivukset kansalaisen päästä.

- Joo vain kun sinullakin tuo kuutamo on niin laajentunut. Ei kone enää pysty hommaan. Siksi pitää neito lähettää asialle.

Mies tietysti käsitti, että Topilla oli taas lorsaus mielessä. Ei semmoisiin puheisiin kannattanut takertua.

Raskaasti huokailen Mies tunsi raskasta syyllisyyttä. Synkkänä Topia vilkaisten viimein sanoi.

- Hyvä se on siinä nyt virnuilla. Toivon totisesti, että sinullakin on vielä arpaonnea.

- Ne ei minua kirpase. Tuijan hommia ne ovat. Se on minulla semmoinen homma, ettei siinä tarvitse unettomia öitä viettää.

- Siinä se on kynsi missä on käpäläkin. Elä yritäkkään lipsua sivuraiteelle.

- Ei niitä kannata eiltäpäin murehtia tuollaisia, Topikin palasi asiaan. - Sehän on aivan mahollista että viskaa maailmanlopun ennen huomista. Mieskin pääsee kuin koira veräjästä.

- Ei kai siinä ole muuta mahdollisuutta, kuin katsoa kuinka käy vai käykö kuinkaan. Saako sinut noutaa hätiin jos se nainen panee kovin ahtaalle, Mies yritti varmistella taustaansa.

- Ei se hätä ole kuule tämän näköinen. Ota rennosti ja kaikki menee hyvin.

- Vain kun se Eukkokin voi heittäytyä ilikijäksi. Mustankipiä oli kun se nainen soitteli.

- Silloin sinulla ei olekkaan mitään hätää. Eukko kyllä nujertaa suuremmankin murheen kuin eeuun tarkastajan.