OSA.41.
 - Enpä minä siitä kaonoo kanna. Seon jokkasella immeisellä luonteesa. Toenen on tasasesti aena vihanen. Muutamalla suattoo olla välliin muuan kirkkaampihi päevä.
- Minnoon tuota asijaa mietinnä. Tahtoo haetata muutahi elämee. Onneksi sinä out semmonen valopilikku, että se keventee joskus niin palijo, ettei jalat muahan ylety.
 - Elä sie omijasi ala huastoo. Kyllä siekii piäset vielä minun pahattii puolet tuntemmaan. Suat ehtii piilopaekkoo, ku akka tosissaan karijassee.
 - Sepä tuo onniin nähtävä kun sinullahhii roput kärähtee.
 - Uatappahan päevvee nousevvaa...
 - Etpään tuota muorillekkaa suomentanna, vaekka se niin ouvvosti on käöttäötynnä. Pitäsköön meijän ku iltanavetalle mennään, niin käyä kahtomassa missä jamassa sillon ruokahommelit. Vaekkei palijo syö, vuan ohan se jo ollunna viikon itekseen...
 - Kyllä kae meijän pittee huolta kantoo. Ohan se sinun äetee kumminki.
 - Niinhän se on. Siksipä tuommonen käöttäötyminen pannee huolestuun. Että onko se muutahi kuin pelekkee pahhoo sisua.
 - Eipään se yksiolo maha aenakkaa parantee tilannetta. Vuan asijaan on tartuttava, ennen ku seon liijan myöhästä. Mulla seon ollunna mielessä, vuan en oo tohtinna älähtee.
---
 Rauhallinen hiljaisuus lepäsi Niemen pihamaan seutuvilla kun nuoret ajoivat pihalle mennäkseen navettatöille. Syksyinen hämärä jo oli laskeutunut maisemaan. Kuitenkin pihavalo valaisi pihaa, jättäen monenmuotoisia varjoja rakennusten katveisiin. Navettakissa saapui häntä loirahdellen tulijoita vastaan.
 - Kisuliko seon tullunna jo maijonpersolla vastaan... Noin on mahakkii täönnä. Hiirijä on varmaanni suatu, nytpä sitte lämmin maeto on nannaa, Salme jutteli kissalle ja kumartui sitä silittämään.
 - Voi jumaliste! Kuului navetanovelta kun Seppo oli ehtinyt sinne asti.
 - Mikä nyt on`? Mikä niin vastustoo?
 - Hulluksi kai muori on tullut. Pistäny navetan oven lukkoon. Vienyt avvaimen männessään. Ruahtisi ovveekaa rikkoo.
 - Mitä me nyt keksitään? Pakkohan eläimet on hoitaa.
 - Ei kai auta kuin alkaa kopistella muoria herreille... Jospa se avaisi. Uamun jäläkeen seon tämän pirruuven tehnä.
(jat)