Siinä elimistöään käynnistäessään, Tuomo havaitsi hänen rintaansa kiinnitetyn pahvilapun, johon oli kömpelöin kirjaimin kirjoitettu karjalan murteella, venäläisillä kirjaimilla " -Suomi-poika, lähe sie äkkiä täält Mee sie rajan yli kaikes rauhas , nii ei koira perrääs hauku. Mut jos sie vakkoojakoira pallaat takassii tänne meiän vastukseks, niin myö ammuttaan, vaik Pääsihteer suuttuski."
Tuomo ihmeteli miten hän osasi lukea venättä, mutta huomasi ,jotta pakkohan se on , eihän tässä muuten päästä asiassa eteenpäin.
Niinpä Tuomo nousi vihlovaa tuskaa tuntien jalkojensa varaan. Hän silmäili ympärilleen , näkyykö missään kiväärinpiippuja. Ei näkynyt, ainoastaan joitain tehtaanpiippuja kaukana horisontissa.Sitten hän silmäili rajalinjaa molempiin suuntiin. Jostain Tuomon mieleen tuli,...Raja railona aukeaa? Kovin hän tuotakin viisautta ihmetteli, mutta päätti ,että ei lähde railoja etsimään. Parempi on ylittää rajalinja pikimmiten.
Tuomolla oli edelleen sama kirkuvanvärinen ilmapallosta tehty lannevaate yllään. Avojaloin ja ilman "himohäss"iä hän oli surkeassa jamassa. Tuomo lähti epävarmoinaskelin ylittämään rajalinjaa. Mutta tuskin hän ehti ottaa, kuin pari askelta , kun konepistoolin lyhytsarja pölläytti hiekkaa hänen varpailleen.
Hätkähtäen Tuomo heittäytyi vatsalleen. Mielessään Tuomo heti älysi, että nyt omat koirat purivat. Siinä maatessaan mahallaan maata vasten. hänen ylitseen pyyhkäisi luotisuihku. Saattajat olivat olleet kytiksellä ja nyt vastasivat tuleen. Suomen puolelta kuului noitumista . Jollakin oli säikähdyksestä mennyt maha sekaisin, koska kamala paskanhaju tuli tuulen mukana voimakkaana Tuomon nenään..
Tuomo yritti huutaa hätäänsä suomenpuolelle, mutta saa aikaan vain pientä pihinää. Hänen hakattu kaulansa oli tulehduttanut kurkunpään.Hänen huulensakin olivat rikki ja turvonneet. Tuomo mietti mistä voisi saada valkoisen rauhanlipun, mutta eihän hänellä muuta valkeaa ollut kuin kasvonsa , jotka oli pelosta kalmankalpeat.Sydän hulluna pamppailen, Tuomo litistäytyi mahdollisimman litteäksi hietikkokangasta vasten.
Hän kelasi päässään erilaisia mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia ei ollut monta. Joko nousta ylös, ja marssia Suomenpuolelle, ja tulla ammutuksi. Tai palata takaisin ja tulla venakkojen toimesta ammutuksi. Tilanne vaikutti tosipahalta.-jat-