Suorastaan  epätoivo kaatui Jaskan niskaan. Nyt piti laittaa  asiat tärkeysjärjestykseen. Aitatouhut tuntuivat kaikkea  muuta kuin houkuttavilta.
  Vaan se karhihan se piti..! Siitähän katkesi syksyllä  piikkejä. Sehän pitääkin lähtijä käymään kirkolla. Pitäisiköhän  siitä Ellille sanoa? Ja paskat! Mitäpäs oli koko aamun niin hankalana.
  Jaska talutti vanhan Pappa Tunturin navettaladosta ja polkaisi moponsa käyntiin. Sininen savu jäi leijailemaan, kun Jaska kaasutti totisena tielle päin.
***
  Keväinen länsituuli tuntui hyväilevänä Jaskan parinpäivänvanhan parransängen peittämässä naamassa. Tämä tuntui niin mukavalle. Eipä kuulunut akan pärpätys, eikä jatkuva muistuttelu tekemättömistä töistä.
  - Mikäs tässä? Kesä edessä päin ja tekemättömät työt näkymättömissä. No, mikä saakeli!.
  Ranne punoi vimmatusti kahvaa. Kone sammui! 
  - Sen, Hitusvinkula - Kitulainen manasi mopoaan. - Piikkiäkös tuo lykkäsi? Ei kai siinä auta. Se pitää tulppa putsata.
  Jaska ohjaili mopon tiensivuun ja kyykistyi raplaamaan tulppaa irti. Silmäkulmastaan  hän huomasi poliisin sinivalkoisen Saabin tulevan kirkolta päin. Mielessä välähtivät maksamaton vakuutus ja Gabrielin muutama vuosi taaksepäin tekemät hammasratasviritykset... Jaska yritti olla huomaamaton ja toivoi että ei virkavalta
kiinnittäisi näin vähäiseen kansalaiseen isoa huomiota.
  - Päivää! Onkos isännän mopossa suuria murheita? Poliisi huuteli auton ikkunasta.
  - Eipä tässä ihmeitä. Piikkiä vain tulppaan meinaa. Kyllä tämä tästä!
  Toinen poliisi, vanhempi mies laskeutui autosta ja käveli laiskasti Jaskan luo.
  - Tuota, isännällä taitanut jäädä vakuutusmaksukin maksamatta? Ja monelta vuodelta.
  - Ei pitäisi olla. Maksua on maksun jälkeen maksettu. Kaikkia tule niin ajateltua.
  - No tunnus kylläkin viime vuosituhannelta.
Mitenkäs ne ovat piikit hammaspyörissä? Onkos mopedi liian riski menemään?
  - Tämä mopo on ollut oikeastaan ajamatta... Sen jälkeen kun se poika sen hylkäsi... Lähti herraksi opiskelemaan kaupunkiin niin siinäpä mopo ei enää kiehtonut. Tuli äkkinäinen tarve kirkolle. Tempasin mopon alle, enkä yhtään ajatellut. Missä lie koko piikkejä?
  - Olisi se kannattanut ajatella. Pakko tässä on rikesakko kirjoittaa. Enempäänkin olisi syytä. Ne hammaspyörätkin ovat lainvastaiset. Mutta annetaan vakava huomautus ja rikemaksu. Lähdetäänpä käymään tuolla Saabin takapenkillä. Jos sieltä löytyisi muistilääkettä.
(jat:)