UMMELLA.
***
Kompurroijen etteen päen vaekka onnii umpihanki ja lyhyvet jallaat. Karhu tulossa vastaan ja rakkikoerat haokkuu kantapäellä. Kessäenen ukkoskuuro rätkii räntää vasten naamarija, vaen tässon semmonen poeka jota ei pelekää kukkaa. (Suurimmat pelonaiheet on omassa hummeetissa.)
No, paetti pienet lapset. Ruma ja karvanen äijä. Siinä on tolokun miehelläki vahtiminen kantapäessään, ettei pakkoon ryntää. Vaen paras seon laskija, jos ossaa, aenaki kymmeneen, ettei tee hätiköetyjä ratkaesuja, joeta jäläkeenpäen pittää katuven itkijä vollottaa. Sev varijolla ettiä korijaus-sarijoja ja muuta rekvisiittaa. Arvaamalla tietää miten siinäki käö.
Paras on raaka peli. Elämän ärijänteessä pittää vastaanottaa kaekki mitä se tarijuvaa. On naotittava joskus katkeraaki evästä. Herkkuhetkijähän ei tavan pirulle oo tarijollakkaa. Sitä joka hetki täöttää annettua urakkaa.Kuka huonommin ja kuka kehuttavammin. Tuomarit vettää kottiin päen, eikä suutarin lapsilla oo kenkijä.
Sitkijä sissi kuitennii tarpoo etteen päen piittaamatta matkan ankaruuvesta. Ei pijä sortuva topinkkiin tae muuhun vilunkiluontoseen, sillä jo ennakkoon on tievossa, että siitäki maksut maksat sinä ite. Voepa olla että pannaan kilipaelukieltoon. Häkki heilahtaa herkästi ja sillon on peli pelattu pitemmäksi aekaa.
***
Sää on vaiheessa. Tukala helle jääkö asumaan? Mennä muihin maisemiin Sukkelasti suhahtaa sukkula Venukseen. Vihreet miehet ei saa sanaa suustaa, oudot hedelmät oottaa ottajaa. Puustaan hedelmä tunnetaan, Tuskin männyssä omenia? Pitkä tukka vaivaa aivotoimintaa. muistiluussa ei karva kasva eikä homme! Punainen planeetta punastuu, eikä pane hanttiin, lanttiin luottaa kapitalisti ja ostaa kun saa halavalla. Kalliilla myy. Myyjät rikastuu ja ostajat ottaa velkaa. Pankit kaatuu repun painosta ja kontinkieli on lukittu. Huonolta näyttää. Tunneli on umpiputki. Junat remontissa ja kaunis on luoksesi kaipuu. Taipuu jäykkäkin niska paineen alla. Periaate ei paina jos valitsee väärin. Se oli virhe antautua virran vietäväksi. Airot hukassa ja vuolas virta imee viimeiset mehut. Paikalla kaaos. Joka tahtoo suurin olla olkoon toisten kynnysmattona. Palkinto on suuri jos henki säilyy! Päilyy järvet ja kukkii maa. Paitsi talvella viima leikkaa haaveet kesästä, eikä pakkanen pane pahakseen vaan kiristää otettaan. Huojuen kaatuu eilinen päivä ja huominen kurkottaa kuuseen. Rahamies laskee rahojaan ja nostaa hintojaan. Köyhä nostaa leukojaan ja huommenakin leipäjonoon. Siunattuja on ylensyöneet, sillä heillä ei ole puutetta. Ruokaa riittää pahan päivän varalle eikä kurkikaan kuole jos sammakoita riittää. Valoisana loistaa kesäinen aurinko.Väliin ropsauttaa vettä. Lämpö laskee alleen ja kohta kasvaa kukkaset maan. Raohallisella tavalla etteenpäen könyten ne asijat kuitenkin lutviutuu, jos ei hyvin niin aenaki huonosti. Siinäpä seon vallassaan. Piruko näetä kummemmaksi saa? Tuskin!