OSA. 42.
   Seppo nousi eteisen portaat ja huuteli lisäksi. Mutta mitään ei tapahtunut. Ikkunakin pysyi autiona, eikä kuulunut mitään.
 - Ei kae tässä muu aota kun pittee murtaottuu sisälle. Virkavalta on niin kaokana, ettei se maha joutuu parriin tuntiin. Jiäp sinun ja minun elikot hoetamata, jos tiällä pittee väekkyy koko ilta...Suap kae sitä ommaan talloon murtaottuu.
 - Empähän minä niitä tiijä, vuan niihän tuo tuntusi. Suaphan sitä omasa kansa tehä kuin tahtoo.
 - Outahan ku minä hakija tempasen sorkkarauan. Eiköön tuota välämee ala löyttyy.
 Hetken päästä Seppo tuli kalustovajalta sorkka- rauta kädessä.
- Tämä se mahtoo aokasta etteisen oven. Siinä on vanahan ajan humpuuki lukko. Se juuri vaohtii hijasta kun pikkusen paenallan.
- Elä aenakkaa pahasti säre ovija.
- Kaho sie, niin aokes ku kirkonovet,  Seppo sanoi kun lukonkieli lipsahti pesästään.
- Tulehhan katotaan minkämoenen tiellä lie tilanne.
   Seppo aukaisi tuvan oven. Tunkkaisen kuuma pirtti oli epäjärjestyksessä. Revittyjä lehtiä oli lattialla kahlata asti ja pöytä oli kukkuroillaan kaikenlaisia astioita. He kai oli otettu kaapeista esille. Osa oli tippunut, tai tahallaan tiputettu lattialle, jossa sirpaleita oli joka puolella.
   Niemen Miina istui keinutuolissa tukka hapsottaen. Yläruumis nyökkäsi edestakaisin. Silmät tuijotti yhteen kohtaan. Huulet liikkuivat kuin jotakin supattaen.
 - Mitteepä sitä tänne kuuluu, Seppo kysyi.
  Miina vain kyökkäsi ja oli aivan toisissa maailmoissa.
 - Ny eijoo asijat äeteen kohalla reilassa. Meijän pittee hommata se saerraalaan.
 - Niin on ny käönnä. Vähintäänni hermoromahus. Ei se taijjuu tästä mualimasta mittee, Salme sanoi ja alkoi soittaa apua.
 - Olj se hyvä että murtauvvuttiin. Oes vissiinni ennemminnii, vuan hyvä ettei ou ihtijjään satuttanna. Meleko vaohissa ollu, Seppo sanoi katsellen sekasortoa.
 - Millä ihimeen konstilla liennöö navetan lukinna? Romahus sattunna vasta uamun jäläkeen.
 - Joo seon syömättä olla kutjottanna. Vihan voemalla koettanna tehä kiusoo. Sittä ku on sen temppusa tehnä on piä menny täösin sekasi. Vaekka mikä nämä tiennee?
(jat.)