OSA. 9.
 Niemen navetta oli vanha kivinavetta. Seppo katseli ohi mennen valtavia kivipalkkeja jotka oli saumattu valkoisella laastilla.
 - Elä perkele rimua, kuului Salmen kirkas ääni kun Seppo aukaisi navetan oven.
 - Olipa hyvä kun tuli miehistä voimaa, me naiset ollaan täällä hätää kärsimässä, naiseläinlääkäri sanoi ensi sanoikseen.
  - Eikösteen se pitänä sen Tiittasen tulla, jäi Seppo ihmettelemään niille sijoilleen ja tuijottamaan naistohtoria. Soma ilmestyshän tuo olikin, pieni ja sirpakka. Ei ihme että apua tarvitsi, eihän tuollaisessa sujenkorennossa voimaa ole, huomasi Seppo ajatustensa lentävän.
  - Sille Tiittaselle tuli täksi päiväksi niin paljon lähtöjä, että se akiteerasi minut hättiin hoitamaan osan näistä sairastapauksista, tuntui eläinlääkäri puhelevan.
 - Seppo hei, alahan tulla appuun, eläkä seisoksi siinä hoo-moelasena! Hihkui Salme jo kärsimättömänä lehmän viereltä.
  - Mäne sinä pitelemmään sitä Lolitan piätä paekallaan, että suapi siihen kaollaan pistetyks, minä koetan pijätellä tiältä peräpuolelta, ettei kovin piäsis potkimmaan, jakeli Salme vielä ohjeitaan.
   Tottunein ottein Seppo tarttui sierainpihteillä Lolitaa sieraimista ja nosti pään ylös. Vahvassa otteessa lehmän oli pakko alistua.
- Jopas saatiinkin oikea voimamies apuriksi, lääkäri sanoi.
- Joo meill onnii kaekkee mitä talossa tarvitaan, Salme kehahti.
- Se on hyvä, pistetäämpäs nyt lääke virtaamaan. Jos emäntä pitää pulloa?
- Kah, ihampa tässä oun joutavana, pitteekö tämä korkijallehhii nostoo
- Katsotaan nyt kun saadaan piikki suoneen
- Mittees lieäkettä se tämä tämmönen liennöö? Alkoi Seppo ihmettelemään. -Etkös sinä Salme puhuna uamulla että utaretulehdus olis. Ei meijjän kantturoita ou ainakaan ennen tällälailla liäkitty pelekän utaretulehuksen tautta.
- No tällä Lolitalla onnii nyt kaekki rempat yhtäaikoo. Tulehukset ja puutostauvvit sun muut pasiliskot. Paras hoetoo kerralla kaekki, niin jospa sitten ees asettus vaekka vähemmälle potkimiselle. Selitteli Salme kihnuttaen samalla lehmää hännän juuresta antaumuksella.
(jat.)