OSA.97.
  - Voisi sitä edes yrittää. Päällikkö syö minut kaksi kerttaa päivässä kun ei ole mitään edistymistä kerrottavana. En minä muuta keksi kuin että partiointia jatketaan.
  - Syrjäkadulla palaa talo. Poliisia pyydetään heti saapumaan järjestelytehtäviin, Konstaapeli Pirkko Kesti ilmoitti päivystyspöydän äärestä.
  - Ketkä menee? Tikka ja Viskari? Olkaa tarkkana. Siellä on uteliaita paljon. Kilinäkin voi siellä tappaa aikaansa. Muut kadulle ja se Kilinä haetaan vaikka sinisenkiven sisästä.
  Tikka ja Viskari lähtivät enenpää viivyttelemättä palopaikalle. Komennus ei ollut niitä mukavimpia.
 - Saatanan Kumarainen. Taas piti vittuillessaan laittaa meidät keikalle. Näyttää että kun tulee kusiset paikat niin ainakin Tikka on mukana. Kyrsii tämmöinen, Tikka purnasi.
  - Jospa sinä olet kuuliainen esimiehelle. Aina valmis kuin partiopoika.
  - Tottapuhuen ennen olen kentällä mitä asemalla paperihommissa. Mutta voihan elämä kun täällä on uteliasta. Tuollaiset ihmismäärät vain vaikeuttaa palomiesten työskentelyä. Pitäisi vesitykillä sivaltaa väki hajalle.
  Poliisit jalkautuivat ja niin oli suuri vaikutus univormulla, että väki väisti kun he työntyivät lähemmäksi paloa.
 - Tämä on nyt nähty. Kaikki asiattomat poistuu paikalta.Ei tämä ole yleisötapahtuma. Vai pitääkö alkaa lappuja kirjottamaan? Tikka huuteli.
 Ihmiset alkoivatkin hajaantua. Suurin uteliaisuus oli tullut tyytytetyki.
 Palokunta oli saanut palon hallintaan. Tyyni sää oli auttanut osaltaan liekkien nopeaan talttumiseen.Savunmuodostusta kyllä vielä esiintyi, mutta talo kuitenkin säästyisi romahdukselta. Vain pieni osa kattoa oli jouduttu repimään auki.
  Talosta tuskin enää saisi asumiskuntoista. Kuitenkin palomiesten tehtävä on sammuttaa. Siksipä palomiehet uurastivat saadakseen palon täysin sammumaan. Naapuritalot oli onnistuttu täysin suojelemaan. Eikä tulen leviämisestä enää ollut pelkoa.
***
  Palopäällikkö huomattuaan poliisit kiirehti heidän luokse.
  - Minä olen palopällikkö Lötjönen. Pääsimme palokohteen sisällekin viimein. Naapurin asukas kertoi talon olevan asumaton talvisin. Niinpä kummastutti mistä palo on saanut alkunsa. Epäilytti että olisiko mahdollisesti taloon mennyt kutsumaton vieras. Menimme heti sisään kun se oli mahdollista ja meitä odotti yllätys. Huoneessa oli kuollut mies. Vain hiukan kärventuny, mutta sen näkee että mies oli tapettu. Ammuttu haulikolla päin kasvoja.
 - Perkele! Ei voi olla totta? Viskari älähti.
 - Tulkaapas katsomaan. Kannoimme ruumiin ulos.
 - On se... On se sittenkin Kilinä. Muitako ei ollut?
 - Ei ole muita. Tarkistimme kyllä asian. Näytti että palo oli tahallaan sytytetty. Kai murhan peittelyn vuoksi. No se on poliisin asia.
 - Minun pitää soittaa pomolle. Nyt ovatkin suuret asiat kysymyksessä, Tikka sanoi ja meni syrjempään.
 - Tikkapa se tässä. Nyt on Kilinä löytynyt!
 - Hienoa! Viimeinkin harppaus eteen päin. Tuokaa mies heti asemalle kuulusteltavaksi.
 - Voisihan tuon tuodakin, mutta ei siihen taida tepsiä eden kolmasaste.
 - Mitä ihmettä! Onhan Kilinä puhelias poika. Toisinaan!
 - Se on tapettu. Oli täällä poltetussa talossa. Arvaahan miten on surmatyö tehty?
 - Älä venkoile enää. Puhu suusi puhtaaksi.
(jat.)