Haastattelu tehtiin pirtin puolella. Piritta-Anneliina käänteli sivuja lehtiöstään aina kun edellinen tuli täyteen. Hän näytti innokkaalta ja teki välillä vaikeitakin kysymyksiä. Jaska selvitteli kuten parhaaksi taisi.
Huomio kuitenkin tahtoi siirtyä haastattelevan toimittajan avonaiseen kaula-aukkoon.
Jos ei Elli olisi istunut kuin patsas koko ajan kolmantena pöydän ääressä, Jaska ei olisi mennyt itsestään takuuseen
Piritta-Anneliina oli ideoinut tulevaa runoiltaa. Hän ei malttanut olla ehdottamatta, että jos paikalle kutsuttaisiin jousikvartetti hän kun tunsi soittajat entuudestaan.
Jaska, jolla oli ollut näihin saakka omansa persoonallinen mielipiteensä viulunvinguttajista, nyökkäili nyt innostuneesti.
- Sitähän se minäkin, että musiikki on yhtä vankka taitteenlaji, kuin runous tai maalaustaide. Enemmän se vetää kuulijoita meidän pihaan, kun olisi soittajiakin matkassa, arveli Jaska.
- Vaan katsokaahan meidän isäntää. Aloitti Elli, mutta Jaska keskeytti puheensa heti alkuunsa:
- Sehän meinasikin unohtua, että Elli tarjoaa ne alkujuomat sitten niin.. Niinhän sitä aina tämmöinen hienompi juhla aloitettaan nykyään. Laittakoon vaikkapa raparperisimaa heti käymään. Siinä se on kelpo trinkki.
- Joo, saatanpa laittaakin... myönteli Elli eikä edes muistanut, mitä oli vähän aikaisemmin ollut sanomassa. Innostuksen puna paloi Ellinkin poskilla.
- Kiitoksia vain kulttuurista innostuneelle isäntäväelle... Minun pitää joutua nyt toimitukseen, ei mene kauaakaan, kun juttu on lehdessä... etusivulle tulee isännän kuva. Näkemiin vain ja me tapaamme sitten varsinaisessa tapahtumassa... Varmasti tulee paljon innokkaita kulttuurinystäviä kuuntelemaan...
- Kiitos ja näkemiin ja tervetuloa.. Jaska sanoi ennen kuin ovi sulkeutui.
Vieläkin, kuin pöllämystyneenä Jaska katsoi ikkunasta Piritta-Anneliinan takamuksen somaa keinahtelua.
- Älä nyt silmiäsi pudota ja ihan kuola valuu... Sen oinas alkaa kiimatanssia pitämään keskellä kirkasta päivää, Elli kiukutteli.
Jaska aivan kuin herää lumouksesta. Katseli Elliä silmät suitsirenkaina:
- Nytpä taisi hörpätä yli nämä touhut.. Pahemman kerran. Sepä on aivan sen pirun Kärhämäisen syytä... Osaksi sinunkin, kun alat jakamaan semmoisia lupauksia. Helkutti... kuvat ja kaikki. Mahtaahan se Tonttisen pariskunta nauraa persettään repien. Ei jumalauta... jotakin on keksittävä.
- Mitäs sinä nyt siinä rikuneeraat? Niinpäs olit toimittajan kanssa yhtä pataa.. Miten se nyt taas yhtä äkkiä se vastarinta nostaa päätään? Kyllä se on nyt Kitulainen astunut vahvaksi kulttuurin vaalijaksi...Älä yhtään enää turhaa jappase, Elli härnäsi.
(jat)