OSA.-62
  - Ei perkele! Minnen aenakkaa lähe. Suatana näellä palakolla kehtoo rynnistee. Akkahi siellä hiilenä kun männöö monta päevee, Mörö sanoi.
  - Parashan se lienee jättää päivän valolle. Huomaa jäljet selevemmin. Eikae tässä muuta kun pistetään nokka kylälle päen. Jouvutaan kuuntelleen Kumaraesen huolia.
  - Mulla ainaki on saatanan nälkä. Ei ees kahavikuppia koko päevänä.
  - On siellä Turakaesen muori keittäny rasvaset sopat. Syyvään sitten tosissaan. Pitäskö sille Kumaraiselle kilauttaa? Jos sillä on jotahi mielen päällä. Tehhään samon tein.
  - Vittu ei kyllä ennää kiinnosta. Nukuttaaki.
  - Sepä on tämä Kilikin poeka kun killuuttaa. Soettelen täältä Kaohulasta...
  - Mistä helevetin Kaohulasta. Eikö teijän pitännä mennä sinne Jämsälle?
  - Sielläpä myö ollaanni. Vaen nimittää kyläläeset sitä Jokkea Ruikanrannan Kaohuksi. Äetisä on täällä vaen kotisalla. Kovin vaekijassa jamassa. Väkivaltaa ja nöyryytystä lähes joka päevälle. Joo vaen jutellaan sitte kun tullaan sinne. Minä sitä vaen että onko sulla mittää mielen päällä?
  - Voe toki. On tämä koko revohka. Ei oo miehiä eikä välineitä. Tahallaan eivät halua syrijäseuvulle antaa. On se niin väärin.
  - Luulempa että huomenna helepottaa. Löyvettiin meleko varmoja johtolankoja. Vaen paeskasi pimiän, niin eihän nyt pysty tarkistamaan.
  - Eihän sitä pimijässä pysty muuta kun naemaan jos sattuu naesen viereen. Jos ei aena sillonkaa. Vaen ajelkaahan tänne Turakaeseen katotaan sitte huommenna niitä johtolankoja.
***
  Kumarainen ja Pökiö olivat jo ruokailleet kun Kilikki ja Mörö tulivat Turakaeseen. Kumarainen keinutteli keinutuolissa mietteissään. Tulijat pääsivät heti aterioimaan. Matti hoputti Marttaa kantamaan soppakattilaa pöytään. Sehän tietysti kävi Martan kunnian päälle. Senpä Matti saikin sitten kuulla:
  - Tuo ukko mennee yhä höperömmäksi, mitä enemmän vuosia tullee. Pitäsi omista asioista huolen. Niin teen minäkin.
  - Noinko on? Saakutti hyvänä päevänä kärsi pierastakkaa kun muorin kaohtana hyppii silimille.Kyllä se tuo mies joutuu pillun takija monet nöyryytykset sietämään. Ja saatana, joka asiassa on sanomista. Eikö tuo kohta pitäne valavua perseenpyyhkiminenki, että tulleeko oekein tehyksi, Matti pääsi jo vauhtiin.
(jat.)