TASOTUSTA
***
SEHÅN nyt sitte on tasottelupäivä -fihti,fihti. Seos hyvä kun tasoteltas läpi linian. Rahat ja tavarat. Velat ja. ...Taetas luu jäähä tasottajan kouraan.
***
KÄRÄJÄ kivillä istuu ankara raati, saati eipä yhtään naista joukossa. Peräkylän miehet rynnii, kyynärpäät terävät ja taskussa akseli, joka on poikki. Ei kuitenkaan pyöri. Akselin pyöriessä jälki on kamalaa kattoa. Toki muunlaista rattoa löytää elämään, kun katsoo silmin avoimin. Vekseli turvaa ihimisen kiireet.
***
RANKKAA puhetta pulppuaa, vatsamäen kunnaat lainehtii entisiä aikoja . Kerätyt ihrat on sijansa saaneet ja paljon on polunvarteen karissut. Varissut on haaveet solakasta ja sutjakkaasta vipeltäjästä, jolla ei ota henkeen eikä nivelet petä. Ihminen pettää vain...
***
MUTIKAESEN Lassin, kae sinä poijan tunnet? Senpä uuvessa talossa veet pyssyy putkissa. Tylsää kun ei tapahdu mitään. Kaiken se kestää!! Kunnes ratkijaa. Kamala on se päivä, saattaa olla yökin jolloin ei löyvvy kiviä kiven päällä, on vaen pelekkää asfalttija ja Lemminkäenen lissää luo.
***
MIHIN on tämä maalima menossa. Kas siinäpä kysymys. Ei ole Himasen kirjassa katsottu puuta pitkää, vaan kapsahettu katajaan. Näköalattomuus on metsässä silmäänpistävä. Malka silmässä saattaapi eksyä. Eikä Peräkylässä ruusut kuki, eikä kasva sopu ihmisten kesken. Vaan jokainen on palkkansa ansainnut. Eikä se ole iso!
***
Mutta kumminkin pilvet väistyköön ja aurinko paistakoon heti kun pimennys on taputeltu. Tulkoon valkeus ja voittakoon pimiän. Yhdestoista hetki on koettanut! Varo!! Hetki lyö...