SAHARANYÖSSÄ
se on leijonan mukavata saalistaa, ei haettaa pakkanen eikä tuisku peitä jäläkijä - sempä saaliin! Paetti tietysti hiekkamyrsky? Se se mahtaa olla melekosta huminata kun hiekkaa on ilima tuluvillaan. Hiekka tarttuu kieleen ja neito nousee mieleen? Eiköhän tuossaki runnoelija oo ottanu erivappaoksija? Ei siinä lie naeset mielessä jos on henki katkolla - paremminki oma napa.
***
Ankijaa taetas olla leijonalla saalistaa Suomen talavessa. Ei oo leijonan jäläkijä näkyny lumessa - mummon on!   Mummo se jaksaa, etteeenpäen vaen kun pakki puuttuu! Kaartamalla ku pumeranki mummo pallaa aekanaan lähtöpisteeseen - läpi tuulten ja tuiskujen. Pakkanen ei mummova pelota eikä hiekkamyrsky.
***
Koska asijat on näen, niin oesko ny muutoksen aeka? Mummo peräkammarin laeskanlinnaan ja se tarpomistehtävä annetaan vaekka sille leijonalle. Nähhään miten neliveto toemii. Mummohan on, kuten tunnettuva, takapotku - potkasee aena kohteeseen - ei tyhyjään. No, joskus tyhyjään kallonaan, vaen ei koskaan täöteen leijonaan.
***
Muutenkihan mummo on aena laolunarvoinen. Riuska mummo hakkaa halot ja lämmittää läävät, tiskaa tiskit ja ruokkii piskit. Kunnon mummo ellää käjestä suuhun. Jos joskus munnii niin seon käjenpeesä eli kinnas tae lapanen joskus seoraksena nahkamuna.
***
Vae ei se mittää. Mummo ei lannistu. Kahaluu jatkuu, eikä kinokset estä harrastuksija. Kuin ohojus ratallaan mummo kiertää Kalifornijan ja jälleen palajaa, jos ei evväät lopu. Mutta tuskimpa. Tolokku mummo leipasee syotävää käjen käänteessä, jopa iliman käkijä. Tietysti mummo kahtoo asijoeta sillä silimällä jossa on kaehin ja muita varavempaemija, Nääs mummo kokemuksesta tietää kuinka herkästi tikku pistää silimään - tae suutarin sormi. vanahojen muistelut jääkööt nuoremmille! Kella on vastuu?
***
Vaen toevoskellaan mummolle luonnikas reissu, niinko turkulaenen sannoo! Mommolla ei sinni lopu, eikä matka katkija mitättömmiin esteisiin. Pikkupakkanen  antaa vaohtija töppösiin. Lumi pöllyvää ja kinos aokijaa kun mummo porhaltaa tohkeissaan etteenpäen.
***
Kempeleen sää on tänä aamuna -10.6. Sattuuko? Kun koskee? No, sen näkkee ossuuko. Seon niin sattuman varassa. Ohan siinä välämää mennä ohiki. Aena ei voe voettaa eikä aena oo viimenenkää, varsinki jos ei osallistu! -