- Hohoi, kylläpäs olikin mahdottoman mukava nukkua  tuolla  saunakammarissa. Jallukin sen verran vielä lämmin, että ei laisinkaan  vilu tarttunut. Mitenkäs täällä  talonväki on selvinnyt juhlahumusta, Reeta saapui touhukkaana sisälle.
  - Tiedä häntä. Niinhän tuo jopelolta tuntuu koko palautuminen. Kuka lempohan siihen simaan ne prosentit lienee laittanut... Taisi  mennä häpeänpuolelle koko touhu. Jumaliste että nyt kaduttaa, Jaska sanoi.
  - Mikäpä siinä? Kovasti onnistuneet juhlat. Kulttuurinälkäiset sai aika kimpaleen  evästä kulttuurinälkäänsä. Opettaja Kärhämäinen  sai niin suuren annoksen, että piti  pönkkien varassa koululle vaeltaa, Jallu sanoi.
  - Kyllä oli onnistunut tilaisuus. Minä kait tuolla lypsyllä huomasin, että työtkin sujuivat kuin leikki, kun on saanut aimo  annoksen henkiselle puolelle ravintoa, Elli sanoi.
  - Minä se olen samaa mieltä, Jallu sanoi. - Se keittohommeli sujuu pienessä sievässä melko hulppeasti, vain mitä Reeta sanoo...
  - Sinulla nyt ei enää suju mikään hulppeasti. Mitä vain yrittää niin ei synny muuta kun sanomista. Vain Perälän Paavo se on semmoinen mies, että tapahtuu homma kuin homma. Ja toisekseen, mitäs tämä meidän ukko keittää? Joka jumalan panoksen olen joutunut valvomaan. No, maistamaan tämä kyllä kerkiää, Reeta  marmatti.
  - Sepä se onkin tärkein asia, että ei pala pohjaan. Niin ja mitä erinomaista se Paavo on saanut aikaan, kun sitä  nyt pitää niin ylistää? Paavokin jo ikämiehiä.
  - Eipä sinunkaan tarvitse kaikkia tietää... Mutta mitenkä Ellillä edistyy se veski juttu? Meillä se on jo osa tarvikkeista pihassa. Tuo ukko väikkyi monta vuotta  sen touhun kimpussa, vaan eipähän siitä valmista tullut. Mutta minä kun pistin pelit pyörimään niin siinä on ukko suu pyöreänä katsonut. Tosin  minun piti turvautua  Perälän Paavoon. Ukko oli maistellut liikaa, niin mepä Paavon kanssa neuvoteltiin perusteellisesti. Nyt on hommat jalalla. Loppu meneekin omalla painollaan... Eikä tule maksamaankaan mahdottomia.
  - Eihän se meillä tosiaan ole suuria puheita pitemmällä. Ukko tekee  kuin Iisakin kirkkoa. Pitää kuulema suunnitella. Siihen taitaa mennä koko loppuelämä. Totisesti  kuolema kai ennen korjaa, ennen kuin sisävessan saa.
  - Elähän nyt toivoasi menetä. Vihjaise Paavolle niin alkaa tapahtumaan. Taitaa Jaskakin olla jo niin kaavoihinsa kangistunut. Eipä se taida tietää tästä päivästä enempää kuin piru taivaan ilosta, Reeta härnäsi.
(jat.)