tiistai, 7. tammikuu 2014

JUTUNJUURTA

 

Tämä sattusi joskuus siihä aikahan jolloin viälä noita kulkukaupiahia reissas, talosta taloohon.

Kauppijaanpuoris oli tavara tyyristä ja saamisessakin oli vaikeuksia. Laihiaal kun oltihin oli markkaa pirettävä niin lujasti kiini , notta se vasta soikiana koprasta irtoosi.

Oli sellaane vöyrees taloo ja siinä maharottoman koree emäntä. Olisi varmahan päässy rikkahihin naimisiin. Mutta siitä huolimatta hän oli taloonjussille akaksi alakanu. Ja mikäs oli ollesnansa kun ruokaa oli notta syömähän pystys. Ja rahaa oli piironkin loorat täysnänsä. Mutta eihän sitä haaskaamahan voinu alakaa.

Sattusi sittä yhyren kerran , notta kartanoolle ajeloo kulukukauppias pakettiautoollansa. Se komia emäntä oliiki sillon yksisnänsä kotoosalla. Se kauppiaski oli aiva ihimisen näköönen nuorimies ja iloonen luonteheltansa.

Alettihin siinä kattelemahan naisten alusvaattehia. Emäntä siinä punasteli, kun kauppias puhusi leikkimökin verhoosta ja muutenki oli puhheesnansa rietas sävy. Kuumenemahan siinä alkoos emäntäki , notta posket oli punaaset kun paloauto.

Kauppias kovasti tyrkyttämähän vaattehia ja kattoosi kummasti emäntähän. Emäntä kumminki sanosi, notta eihän hänellä rahoja ole. Kauppias naureskeli , notta mitääs täs rahooja, kun maksun voi luonnossaki maksaa. Vöyrees talo ja pitkä kivinavetta. Kuitatahan maksu luonnoossa.

Emäntä alkos luettelemahan, notta löytyyshän sitä porkkanaa ja perunaa. Toki hän hyvin ällyys notta mistä oli kysyymys. Hän huomasi notta nyt olikii ostajan markkinat. Kauppiaas kanto tavaraa sisälle autoosa tyhjäksi.

Sittä tuli maksun aika, ja sehän suju notta siinä ei paljo vanhentunu. Kinusihan se kauppias lissääki, mutta emäntä sanoosi, nottei ehtiny korkoo kasvamahan.

Kauppiaas kattosi ja ihmetteli notta ompa teillä paljoon laitettu kun on uuret huoneskalut ja pianot ja vaikka mitä konehia. Niin se emäntä sanosi notta : -Kyllä se isäntäki on minulle sanonu , notta minulla on moninkertaaset tulot , mitä hänellä , vaikka melkehen samoos hommiis toimitahan. Isäntä on nimittäin keinosiementäjä.-O- 7.1.2014

Kommentit

Ladataan...