OSA.71.
  Ylikonstaapeli Jaara istui pöydän taakse. Sauli Mykylä pöydän vastakkaiselle puolelle. Konstaapeli Erja Juva jäi ovensuuhun kuulolle.
  Jaara luki tavanomaiset litaniat koneeseen ja sitten kääntyi Saulin puoleen:
  - Äitisi soitteli tuossa aamulla. Kovasti oli huolissaan poikansa hyvinvoinnista. Murhemielellä hän oli ja syytteli itseään. Miten on Sauli onko se  äidin syy?
  - Puhaltele vittuusi kyttä, Sauli murahti ja tuijotti pöytään. Kirkas kyynel vieri poskelle. Sauli oli huonossa hapessa.
  - Tuolla asenteella me ei päästä koskaan pitemmälle. Sinä istut tutkintavankeudessa vielä vuoden päästäkin. Näyttöä meillä on ainakin sen mittaiseen kakkuun. Ja koko ajan se nakuttaa lisäaikaa. Se poliisityön vaikeuttaminen on vakava rikos. Mutta puhelias mies saa suuriakin etuja.
  Jaara piti taukoa mutta Sauli vaikeni.
  - Niin kaksosilta kovasti terveisiä. Isoveikkaa tuntui olevan ikävä. Tietäähän isättömät pojat turvautuu isoveljeen. Oletko tuntenut vastuusi?
  Sauli nyyhkäisi ja suukin vääntyi.
  - En minä ole osannut olla isänä. Järkevämpiä he ovat kuin minä,  Sanoja purkautui Saulin suusta.
  - Ei varmasti se ole helppoa astua vastuuseen niin nuorena. Sinä olit kuusitoista kun isäsi kuoli?
  - Niin olin. Ja perkele millainen isä! Saatana hakkasi joka päivälle. Onneksi se kuoli. Muuten olisin sen joku kaunis päivä tappanut.
  - Puhutaanko Jyrkistä? Oliko hän sun kavereita?
  - Ei se kaveri ollut. Sehän oli vanha kääkkä. Kohta viiskymppinen. Hoksattiin vaan kerran sen jälkeen kun se pani elukat autoon, että kysytään navettaa remppapajaksi. Vanhoja autonritsoja oli jokaisella. Sinne sopi vaikka kuusi autoa remppaa tekemään. Jyrkihän oli melkein aina päissään. Sille äitinsä kuolema oli älyttömän kova paikka.Meillä oli tosi hauskaa jätkien kanssa. Viriteltiin kaaroja ja kytät on täältä kaukana - tehtiin kisaa.
  - Joo, saahan sitä kun ei kärähdä, Jaara sanoi. - Entäpä tämä JJ. missä vaiheessa se astui kuvioihin?
  - Sittenhän se homma meni hanuriin kun Jokkeri pääsi kiven sisästä. Sitä ei autoromut kiinnostanut. Se alkoi puhumaan prätkistä. Maalaili kuinka kovaa jengiä prätkäkundit on. Toista vuotta sitten ostettiin kuusi prätkää kerralla. osamaksulla useimmat. Jokkeri oli jostakin kaapinut hillot. Maksoi käteisellä.
  - Entäs ne vinttihommat. Kenenkäs touhuja ne oli?
  - Silloin kun Jyrkillä oli rahaa ja kavereita. Kai niitä oli monenlaisista piireistä. Kyllä sillä naisia oli. Ammattihuoria. Joku tyyppi niitä kuskasi. Jyrkillä oli rahaa. Monesti Jyrki maksoi että päästii jokainen jäbä satulaan. Joillakin kylän vanhemmilla poikamiehillä myös riitti rahaa. Me nuoret enimmäkseen värkättiin autonromujen kansa. Joskus kesällä pelattiin pokerija. Pienillä panoksilla. Hauskaahan se oli... Sauli oli vapautunut murjotuksestaan.
(jat)