PORONKUSEMIA!
***
Tammikuunpäivä lähellä kaamosta. Poronkuseman päässä kasvaa musta seinä jonka läpi ei päivä paista. Kuu sentään kumottaa ja hopeoi kaiken. Jo vain, sanoo lapinmies ja erottelee porojaan kahta puolen puuta. Kuksa kourassa Aslak juo pannukahvia. Neljä tuulta humisee päässä ja jäässä on porolla sapuskat.
***
Kaamoksen katveessa roihuaa revontulet, Aslak joihkassee pimeään maisemaan. Sudet ulvoo nälissään ja odottaa kuuta nousevaa. Porot vähissä, eikä suutarin lspsilla ole kenkijä. Hengenheimoleiset hengittää niskaan ja riisuu ihokkaan. Alaston totuus seisoo edessä ja se ei naurata.
***
Jo kauvannii on tietty se tottuus, että ei niin pientä asijata, ettei puoleksi oes totta. Tätä sanontaa tosin lätkässee korvalle se viisuntekija joka toetottaa ja kertoo miehestä jonka puhheessa ei etes se toenen puolikaa ei oesi totta.
***
Vae hittojako me tuommosista alettaan käräjiä käömään. Kuka sen meille sannoo, mikä on tottuus. Minusta tuntuu ettei semmosta olekkaa. Tae aenaki tottuus in toeselle erilaenen kuin toeselle. Jokuhan ei muuta teekkää kun valehtellee. Joku jopa ammatikseen. Lakrattellee ensin pitkät litanijat ja varmistaa vielä: Tämä on vamasti TOTTA! Toesaalla sitte kysellee: Mitä se on?
***
Voe iesus näehen kanssa. Taetaa olla sanaleikkejä koko hommeli. Eipähän tuo muva hijasta. Kato jos se tästä vielä hijastuu, niin tullaan pysähtyneisyyven aekaan. Onko se sitte hyvä/paha. Siinäki pittää olla meleko tiplomaattinen vastaoksissa.
***
Jos ollaan menossa hyvvään suuntaan niin eikäe siinä jarrutella pija? Vaen jos on rotko eissä niin liinat kiinni ja pysähtyvä pittää, mieluummin pakittaa ja lähtijä semmosta tietä joka vie johonki häävimpään kuin mitä nyt on.
***
Mutta onko parempaa? Saakeli kaekilla on ruokaa ja rahhaa. On olemista ja lissää halutaan. Varmuuven vuoksi kitistään, että jospa joku laopijas sielu herkistyy ja nakkaa lantilla, taekka leipänipulla.
Senhän säästää, minkä saa ilimatteeksi. Jo vaen kannattaa käyvvä leipäjonossa. Jos vaen sinni antaa myöten.
***
Siellähän voe mennä maene jos toenen rikas sattuu huomaamaan. Tietennii jos köyhä saerastuu, niin sitten on tiukaa. Mutta nykysin on monenlaeset turvat. Usseimmiten sitä ite on syypää jos ei pärijää. Kitistähän aena voe. VOEVOE