OSA.8.
  - Matti se on niitä vaarin poekija. Meillä ne passaa tuumat yksiin. Se mahtaa Matti olla niitä parraeta miehiä, Vaari höpötti pojalle.
  - Mihinkä aekaan sinä sinne Tupperiin? Suattoohan se Vaari olla poekaen kansa siksi kun tulen navetasta. Mihinkäpä tuolla lienöö hoppu, Seppo suunnitteli.
  - Ka, hyvinnii joutava oun. Siellä suap pirttihirmu myrskytä koko rahan eistä.
 - Kyllä kae se mulle passoo. Lähtisikköhän se Marttahhii Mykylään. Sehän on Tupperiin koukussa. Minnen oo niinkää vuan kun Kaesa...
  - Voethan tuolle Martalle killaottee. Haestele samalla, vieläkö siellä myrskykeskus möyrästee, Matti nauroi.
  - Joo, se pittee minun navettaan. Sekö Matilla ei ou kiire kantapäellä. Ei tarvihe paenoo ku tuljpalossa.
  - Ouppa ihan raohassa. Jos se Marttahhii sinne Tupperiin, niin ikävätä siellä mökillä on yksin möyröttee. Vuan poekijen kanssa se aeka männöö ketkaravija.
  ***
  Seppo touhusi navetassa rauhallista tahtia. Ajatuksissa pyöri Jyrkin päivällinen käynti. Kyllä oli mies mennyt täysin pilalle. Jospa se saisi vielä elämästä kiinni, kun heittäisi viinan pois. Se vaan taitaa olla helpompi sanoa kuin tehdä.
  Jyrkin uhkailuja ei kannattanut väheksyä. Jyrki oli aina ollut tosikko ja herkästi suuttuva. Varsinkin kun oli viinaa saanut oli uhkauksia satanut joka puolelle.
  Puukkokin oli Jyrkillä ollut kuulemma joskus käytössä, mutta vahingot olivat jääneet naarmuiksi.
  - Saatana! Sepolta pääsi kun lehmä huitaisi märällä hännällä päin naamaa.
  Ei ollut tämä ammatti sellainen, että sille toivoisi pojasta jatkajaa. Velkojen kanssa taistelua ja aina pelko persiissä, milloinka sattuu jotakin vahinkoa. Lehmä kuolee tai säät olivat epäsuotuisat.
  Navetanikkunasta Seppo näki kun Salme läksi ajamaan. Lieneekö anopin saanut houkuteltua mukaansa?
  Sepon lopetellessä lypsyä hän huomasi, että sama Toyota kuin mikä oli päivällä tiellä kulkenut ajoi pihaan. Kaksi nuorehkoa miestä nousi autosta. Seppo kiirehti pihalle kuullakseen mikä oli kysymyksessä. Kummallakin oli musta parransänki. Useaan päivään ei karvankatkojaa ollut käytetty.
  - Hyvää iltaa! Oletteko talon väkeä? Isäntä? Kuskina ollut mies kysyi. Puheessa oli lievä ulkomainen korostus.
(jat.)