OSA.12.
  Salme oli keittänyt aamupuuron. Salme oli harvinaisen hyvällä tuulella. Oliko tuollaisilla Tuppereilla noin suuri vaikutus naisen sielunelämään. Menepä näistä ja tiedä, Seppo ajatteli.
  - Käytkö sinä sitä Jyrkii kaveriksi? Jospahan tuo oesi selviytynnä humalasta. Ihtesäppä se loukkovvaa jos ei reten pystyssä pysy.
  - Suatampa minä kävästä kuikkimassa millaesessa kunnossa Jykä tännään lienöö.
  - Jospa käötkii ennen syömissii. Kutu vaekka se Jyrkihhii syömään. Jos se näöttee pysyneen erossa viinoesta. Ei maha olla syönnä muutammaan melekeeseen.
 - Jospa käönnii, Seppo oli heti valmis.
  Seppo käveli suoraan pellon poikki naapuriin. Entinen polku oli käyttämättömänä kasvanut umpeen. Kuitenkin Seppo tiesi tarkkaan mistä polku meni.
  Sepon tullessa Rimpiläisen pihalle suuri autiuden tuntu leijui sen pihakoivuissa, jotka vielä lehdettöminä koukkuisin oksasormin yrittivat harata pohjoisen tuulta  vastaan. Silmutkaan eivät olleet vielä turvonneet. Ne odottivat etelätuulta ja lämmintä.
  Talon ulko-ovi repsotti sepposen selällään. Mitään elämää ei näkynyt missään.
  Seppo kiipesi muutamat betoniaskelmat ja astui eteiseen. Joku jo herännyt raatokärpänen surisi eteisen ikkunassa. Jyrkin kumisaapas oli tuvanoven edessä. Se sai Sepon kummeksumaan tilannetta.
 Tuvanovi avautui äänettömästi. Seppo astui tupaan yhä enemmän hämmästyneenä. Huoneessa oli suoranainen kaaos. Rikkoutuneita huonekaluja ja särkyneitä astioita oli lattialla. Sanomalehdissä, joita oli lattialla paljon, näkyi tummiksi kuivuneita tåpliä. Ne oli kuin kuivunutta verta.
  - Jyrkin nenä? Seppo sanoi ääneen.
  Seppo huomasi että olohuoneen nahkasohvantyynyt oli vedetty
kaikki puukolla halki. Pehmusteen valkoiset pumpulit pursuivat viilloista valkoisen viattomina.
  - Mitä helevettiä! Ne Tojotan äijät, Seppo ähkäisi.
  Rimpiläisentalo oli tuttu Sepolle. Hän tiesi missä oli makuuhuoneet. Hän toivoi, että Jyrki olisi jossain niistä nukkumassa.
  Jännittyneenä hän aukaisi Jyrkin oman huoneen oven. Siellä oli hävitys jos mahdollista, vieläkin perusteellisempi kuin olohuoneessa. Vuodevaatteet oli viillelty riekaleiksi. Komeroiden sisällöt vedetty lattialle.
(jat.)