- Nuoretko ne laittoi  teenlitkupullon konjakin  tilalle, Jaska äimisteli. - Hitostakohan ne sen tiesi.
  - Hehee! Minäpäs tiesin. Se on konjakki hyvää lääkettä rakkaudentautiin, Elli sanoi.
  - Tosiaankin, tässä unohtui oikeatkin asiat kun tuo muija yhtenään höpäjää, siitä laitoksestaan.
  - Antaapa nuorten juhlija, kohtapa taas ero tulee kun meidän poika ei voine kauaa viipyä. Se ottaa opiskelun niin tosissaan. On se sellainen poika.
  - Eipäs taida olla Kitulaan jatkajaa, Paavo huomautti.
  - Pyh, näissä mökeissäpä ei ole jatkamista. Tyhjän kanssa  saa reuhkasta itsensä näännyksiin, Reeta sanoi.
 - Hyvin tuo on suu suuruksessa pysynyt. Vaan kun se ei enää muka riitä. Pitää olla kaunistusvoidetta naamaankin monta kertaa päivässä. Kaupasta  ostetaan valmisruuat. Kunnon tuppipotut ei enää muka  maistu. Pitää olla hampurilaisia ja pitsoja, Jaska alkoi päästä vauhtiinsa. - Niin, jopa paskantamiseen pitää olla posliini-istuimet ja pimpsanputsausruutat. Ei, ei sitä rahamäärää  mökkiläiset ei haamiloi mistään. Se on Paavolla eri juttu, kun on sivubisnestä ja samoten  Reeta kykkii kuusenjuurella yökaudet, kyllä siinä sitten saattaa pykätä vaikka hieromalaitoksen.
  - Älähän nyt Jaska innostu. Ei ne mansikoita maksa ne pytyt. Rakennuksenlaajennuksenkin voi tehdä halvalla kun hommaa puuta metsästä ja hiekkaa montusta.
  - Eikö sinne pänikänpohjalle kertynyt nätti summa. Ainakin mitä minä katselin... Opettaja Kärhämäinenkin laittoi viisikymppisen, Reeta Paavon korvaan supisi.
  - Pänikän kansi pysyy vahvasti kiinni, kunnes useampi kulttuuri-ilta läpi viedään. Koko kylänväki on kovasti  vaatinut lisää. Varsinkin Jaskan esitys on  uponnut naisväen sydänkammioihin.
  Jaska  sattui vilkaisemaan ikkunasta  pihatielle. Säpsähti ja sanoi:
  - Nyt on kulttuuri tosiaan liikenteessä. Opettaja Kärhämäinen, kaksi naisopettajaa sekä Piritta-Anneliina ovat tulossa tänne.
  - Oikein itse Kärhämäinen, ihastui Elli ja riensi laittamaan uutta kahvia tulemaan.
  Hillitty koputus oveen sai huoneessa olevien päät kääntymään. Jaska ynähti jotakin. 
  Naisopettajat astuivat sisälle, Piritta-Anneliinan sekä opettaja Kärhämäisen seuratessa perässä. Opettaja Kärhämäinen astui joukon eteen toivottaen hyvät päivät ja jatkoi: - Onpa ilo tulla tällaiseen kotiin jossa kulttuuri aivan kuin ympäröi kaiken. Tunnelma  ikään kuin pehmeällä harsollaan kietoo turvalliseen suojaansa sisään tulijatkin. Hyvät ystävät..! Olemme delegaationa liikkeellä sellaisen asian kanssa, että kun Kitulan kulttuuri-iltasta on noussut aivan  kansanliike. Koko pitäjässä kiertävät listat keräten rahaa  Kitulan uuden ja uljaan, kulttuurikodin rakentamiseksi.
(jat)