Nainen sanoo:
- Olen alantutkijoita, siksi asia kiinnostaa. Ei muuten!
Tuomo on kahden vaiheilla , lyöttäytyäkkö naisen seuraan, vai jatkaakko epätoivoista pakoaan joka voisi viedä altaasta ..... todennäköisesti Siperiaan, Tuomo oli kuullut kunniotettavalta oppi-isältään viisauden .....Siperia opettaa....Ja koska Tuomo oli nyt opin tarpeessa hän valitsi viimeksi mainitun vaehtoehdon.
***
Oli hyinen pakkaspäivä ja kulkusten kilistessä Tuomo suuntasi kohti koillista. Ilman evästä , rahatta sekä vailla rihmankiertämää, mutta vahva usko siihen , että huomispäivä kaiken muuttaa voi.Hiki valuen Tuomo tolvaa kohti itärajaa Hanki on lyönyt rikki jalkojen ihon. Veriset jäljet jää jälkeen , vain mitään vaaraa, pienestä vuotamisesta ei ollut. Olihan himolupiini yli 200. Ja kova verenpaene. Vauhti oli helvetin kova, jalat polki lunta kuin Vieskerillä. Innostuksenpuuskassa Tuomo ajatteli:-Vois vaekka ohimennessään tehdä MK-tutkimusta, mutta luopui ajatuksesta kun huomasi, että kiviä ei hänellä matkassa ollut.
Oli tullu jo kaunis kuutamoyö .Tuomolla on rinnassaan suuri tuska. kun joutuu jättämään rakkaan kotimaan, mutta mitäpä ei uhraa tulevaisuudensa hyväksi.
Sudet ulvoo hänen kintereillään, säpsähtäen Tuomo muistaa.......jos susia pakenee, tulee karhu vastaan. Tuomo panikoi siinä vähän aikaa, mutta helpottuen huomaa, karhujen olevan talviunilla. Tuomo vetäisee viitosen silmään(aluksi vähän koskee) Mutta vauhti kovenee ja hukat jää. Rajalinja ohittuu yhdessä hujauksessa.Suuri aava lumilakeus on Tuomolla silmien edessä. Yks` kaks`hän huomaa lumessa suuret jalanjäljet? Mutta niitä on vain kolme? Tuomo on ymmällä, kuka tästä on kulkenut, mistä tullut ja minne mennyt? Sitten oivaltaa tosiasian, kun muistaa, ...lyhyet on Valheen jäljet? Valhehhan siitä on pinkonut!
Tuomo ei anna pikku seikkojen rasittaa aivokapasiteettiaan. Vaan uhraa muutaman hetken Mk-rojektille, mutta huomaa sen tässä tilanteessa tarpeettomaksi ja tallentaa ajatuksen tulevaa käyttöä varten.Yht´äkkiä taivaanrannalla nousee näkyviin suuri tumma möhkäle.Se suurenee aivan silmissä;Tuomon silmässä!! Kun hän saapuu lähemmäksi hän huomaa tulleensa suuren tynnörivaraston luo. Tuomo jarruttaa ja huomaa tynnyrivarastonvartian kiertävän, omaa vartiopolkuaan varaston ympäri......alasti??? -jat-