OSA. 63.
 - Miehä oun ollunna valamis jo kolomattakymmentä vuotta.
  Viirto oli päässyt oven taakse, ovi pysyi kuitenkin kiinni. Viirto nousi polvilleen ja siirtyi oviaukon viereen. Käsi hakeutui oven kahvalle. Annettuaan Tikalle merkin, Viirto alkoi vääntää kahvaa hitaasti alaspäin.
  Äkkiä Viirto painalsi kahvan pohjaan ja vetäisi oven auki. Hän ei kerinnyt edes käsittää, kun ruskeanviiruinen mahtavan suuri kissa, ryöpsähti keittiöstä kuin jättiläiskäden viskaamana olohuoneen pöydälle ja siitä suuren ikkunaruudun läpi pihalle. Iloinen lasinsirujen kilinä antoi tapaukseen oman ilomielisen soinnin.
 - Kissa pertana. On kai ollut keittiössä vankina monta päivee? Ainakin paskakasoista päätellen. Vain oli kyllä iso kolli. Tappanut kai se olisi jos sattui sen kulkureitille, Tikka sanoi.
 - Voe kehvelj! Kylläpä osasikkii säekäöttee. Vuan ouppa hilijjoo kuuluuko vintiltä mittee. Tuommosseen rummaokseen herree jo kuolleeksi kiitettyhi, Viirto sanoi ja nousi jaloilleen.
***
 Samaan aikaan Niemen pihalla oli syntynyt kova kärhämä siitä, meneekö Pökiö kokeileen vieläkö kiväärimies on liipasinherkkänä.
 - Vuan se on pikkuhilijoo alettava ottoo selevee. Pökiö on sopiva tehtävvään. Voephan sitä lyyvä rätkäöttee maehin, jos alakaa paoke käömeen. Onko se Pökijö ollunna armeijassa kun noen pelekää raohan aekannakkii?
  - Soppiihan tuonne männä isommannii herran kokkeilleen miltä tuo tuntunnee kun kuula iskeötyy lappaan.
 Navetan ovi aukesi ja Salme tuli kuin tuulispää Kumaraisen eteen.
- Mitteepä helevetin pelijä tämä tämmönen on. Suatanna kun yhtä sankarrii taltutettaan päeväkaosii. Pittääkö tuota minun lähtee ottaan Jaskalta ase poekkee?
- Emäntä nyt raohottuu. Ei missää nimessä sinne piästetä sivillii. Polliisi on sitä varten että suojellee kansalaesija tuollasilta ihimispettoelta.
- Paskat se Jaska ou immeistä kummempi. Työ kaopunkilaespolliisit vuan luulla, että myö muallaeset ollaan typerijä ja petomaesija.
- No, emäntä nyt raohottuu ja männee sinne navettaan töelleen. Meillä on miehet laokasemassa tilannetta. Uhureja ei sua piästee tulemaan. On otettava varman piälle.
(jat.)