Samoiten hän kuunteli jokaista risahdusta, mikä hänen korviinsa asti kantautui. Ja kantautuihan sitä. Hän kuuli hiljaista suomenkielistä keskustelua, joka sai hänen ihonsa kananlihalle. Keskustelusta kävi ilmi , että maahanpyrkija ammutaan armotta, jos vielä näkökontakteja saadaan.
Paniikki meinasi iskeä taasen Tuomon olemukseen.Osa hänestä oli nykimässä takaisin Venäjälle, toinen osa vaati syöksymään Suomen synkkiin korpiin. Mutta aina rauhallisesti vaikeuksiin suhtautuva perustuomo, halusi harkita ja paneutua pulmaan tosissaan.Mikä voisi olla se keino, millä saada sotilaat tajuamaan, asian oikeanlaidan.
Tuomo tunsi kurkussaan kuristavan tunteen, hänen tekisi mieli kokeilla lähtisikkö kurkusta puhe vaiko vain epämääräisiä mölähdyksiä.
Sitten hän keksikin keinon. Hän alkoi ajatella hyvin murheellisia asioita, niin että häntä alkoi itkettää. Tuomo kun ajatteli , että ei niin julmaa sotilasta olekkaan, joka ampuisi itkevää ihmistä. Hän kävi mielessään läpi kaikki häntä riipaisseet asiat, Varsinkin nuoruudenajan pettymykset sai hänet itkemään suureenääneen.
Siinä nyyhkiessään Tuomo huomasi raudoitetun sotilassaappaan ilmestyvän näkökenttäänsä. Hän nosti hieman katsettaan ja huomasi katsovansa kylmän ja uhkaavannäköisen konepistoolin piippuun.
  Sen enempää hän ei ennättänytkään, kun kp;n takana oleva mies sanoi tovereilleen:
-Hei kaverit! Tulkaa katsomaan täällä on märisevä ilikosen alaston ryssä.
Kaksi muuta sotilasta saapui pensaantakaa näkyviin. Nyt Tuomo tiesi olevan sen hetken, joka merkitsee hänen tulevaisuudelleen paljon. Tuomo kakisteli kurkkuaan. Ainakin jonkinlaista ääntä kurkusta muodostui. Hän koetti miettiä miten asiansa esittäisi. Pitäisikkö nousta seisomaan ja kädestä pitäen tervehtiä ja esitellä itsensä. Hän hylkäsi ajatuksen yht´äkkiä kuin se hänen mieleensä oli tullutkin. Sillä voisihan aiheuttaa väärinkäsityksiä , jos alkaisi käsiään ojennella.
Sitten Tuomo päätti yrittää sanoa sen kukkasin, ei muuta kuin tolkku kukkapuska, mieluiten sinivalkoisia,sehän varmaan uppoasi jäyhään suomalaiseen sotilaaseenkin..Tuomo hamusi kättään sinivuokkoja kohti, mutta silloin sotilas heilautti pyssyään ja murahti:
-Paikallasi ryssä! -jat-