POIKKEUSTAPAUS.

Kiukaan kivet olivat sentään sen verran kuumat, että sakea höyrypilvi täytti koko saunakömmänän. Kiukaan läpi valunut suuri vesimäärä pani tuhkat ja noet leijumaan ympäriinsä.

- Siinäpä sitä on isännälle löylynlösyä, Eukko kirahti.

- Turkasen akka! Tuon teit tahallasi. Ei nuin löylyvä lyyä. Tukehtuuhan tänne tuhkaan ja kitkuun.

- Täällähän piti olla ensiluokan sauna. Viikon olet väittänyt että jopa maailman paras. Mitenkä se nyt ei passaakkaan? Meidän isäntä se vaihtaa mielipidettä kuin mustalainen hevosta.

- Melko mukavastipa täällä lämpymänä pysyy, Mies väitti vaikka iho oli kananlihalla.

- Minä ainakin lähen sisälle. Sauno sinä vaikka tuomiopäivään. Onhan sinulla se maailman paras sauna. Joko nyt myönnät että meilläkin pitäisi saunomisessa siirtyä nykyaikaan.

- Ja minkähän takia? Nyt on poikkeustapaus kun myrskytuuli puhaltaa. Kesä vastassa niin onhan se nautinto vanhassa saunassa kylpeä. Talvellakin kun on seisovat ilmat niin onpa mukavat löylyt.

- En minä tajua miksi sinä olet tuollainen jääräpää. Joka asiassa alat käräjiä käydä.

- Sinulla ne kummat ajatukset on. Et laisinkaan kunnioita ja vaali perinteitä ja vanhoja tapoja. Noista akkainlehdistä sinä noita villityksiä keksit. Mikähän lieneekään seuraava?

- Sinulle on turhaa esittääkään mitään. Mies kun elää vielä kivikaudessa. Luolaan kai veisi akkansakin asumaan jos pystyisi. Mutta minuahan ei kyykytetä. Jos ei hommat ala kulkemaan niin rakennan omin käsin lisäsiiven.

- Kunhan näkisi! Minua aina syytät haaveiluista. Kerrohan mitä nuo sinun puheet on? Ei ole rahaa eikä värkkiä. Tiedätkö sinä edes mitä sellainen lisäsiipi kustantaa? Muuta sinne kaupunkiin jos pitää saada posliiniin pieraista.

- Tiedä siitä posliinista... Mutta sellainen sauna jossa olisi suihkut ja valoisaa olisi jotakin. Ajattele kuinka olisi mukavaa käydä saunomisen välillä vaikka kaljat imasemassa. Olisi se ihanaa, Eukko yritti toisenlaista taktiikkaa.

- No, se kalja voisi tietenkin tehdä hyvää. Ihanko keppanaa?

- Tietysti keskustaa. Eikä ole niin sanottua vaikka Alkosta sitä nelostakin. Aijai kun pikku huppelissa Miehen kanssa oltaisiin vallattomia, Eukko lisäsi Miehelle paineita.