NYT PITÄÄ KULUTTAA

Eukon eilinen puheenvuoro lisäsiivestä oli tietenkin vasta alkusäveliä. Oli odotettavissa jokapäiväistä mielipiteenmuokkausta.

Sitähän Mies ei tietenkään älynnyt, vaan kaivautui jälleen asemasotavaiheeseen, pahemmin ottamatta kantaa Eukon uusiin suunnitelmiin.

Eukko keksi aina uusia hyviä puolia suunnitelmansa hyväksi. Kuitenkaan Mies ei niihin sen kummennin perehtynyt. Aikansa kuunneltuaan hän pisti hatun päähänsä ja lähti ulos.

Oli keväänkolea lauantai-ilta. Eukko oli tietenkin lämmittänyt vanhan saunan. Sauna oli niin hatara, että linnut melkein olisivat sopineet seinänrakosista lentämään.

Kuitenkin kerran viikossa oli tapana sauna lämmittää kesät ja talvet. Ei edes sähköjä ollut saunaan vedetty. Vanha myrskylyhty toimi valoneuvona, että immeinen kuitenkin itsensä löysi mustuneen saunan lauteilta.

Ei se enää savusauna ollut. Jo vuosia sitten oli Toisten Topi puoliväkisellä muurannut saunaan savupiipun ja hankkinut pönttökiukaan.

Tokihan Mieskin sen myönsi, että se oli parannus entiseen kitkukömmänään verrattuna. Siksipä Mies ei tajunnut, miksi hyvästä pitäisi luopua. Sähkökiukaat ja kuumavesisäiliöt. Höpöhommaa oli sellainen ajatus.

Niinpä kun pariskunta peräkkäin asteli saunaan, sen jälkeen kun navettatyöt saatiin tehtyä, Eukolla olikin latautunut melkoiset paineet sisäiseen kattilaan. Pihisten hän kulki Miehen perässä. Eukko oli suunnitellut, että nyt jos koskaan oli aika kääntää Miehen pää otolliseksi uuteen sivusiipeen.

Eukko oli tahallaan lämmittänyt saunaa vain senverran, että kiuas jotakuinkin kihisi kun vettä viskasi.

-Miten täällä on näen horniaa? Etkö kehdannut kantaa puita tarpeeksi. Paleltuuhan tänne.

- Siinä sen näet. Tämmöinen Hollitalli. Oon porruuttanut tulta kiukaan alla puoleltapäivin. Vain miten se tämmösellä myrskyllä lämpiää, kun pikkulinnut seinänraoista lentää. Etkö sinä tajua että jotakin pitäisi tehdä?

- Melko hyvinhän tuolta lämmintä tulee, Mies jo käänsi kelkkaansa. - Raaskit vain viskata vettä kunnolla kiville.

Tätä komentoa Eukko oli odottanut. Hän kiskaisi täysinäisen sangollisen vettä ja kumosi sen kiukaalle.